ES Royaluras O-Pippa

//ES Royaluras O-Pippa
ES Royaluras O-Pippa2018-03-12T21:55:52+00:00

Royaluras O-Pippa er født 19.april 2015 og hun er etter Royaluras F-Racing og Nyheimgutens Spot. En linjeavl på vår gamle Ronja. Pippa er en usedvanlig glad og trivelig hund, og en av to tisper i et kull på seks valper.
Pippa fikk være med på jakta allerede den første høsten – like før hun fylte fem måneder. Det ble felt fugl for henne i stand og hun hadde det moro i flere dager 🙂
Fikk trent henne lite i starten av vinteren og hun var da ganske heit. Jagelysten var stor – for å spare både mine stemmebånd og Pippas ører så begynte jeg å dressere henne på fløyte utpå vinteren. Ganske så raskt skjønte hun sammenhengen mellom fløytesignalet og ro i oppflukt. Hun fikk være med på jaktprøve på Smøla i mars 2016 – da mest som læring. Det gikk rimelig greit, men hun klarte ikke å ta vare på sjansene sine da.

Vi fikk et  par meget gode treningsdager i påsken i slutten av mars og var da litt tent på å få stilt i Storlidalen første helgen i april. Der ble det imidlertid stor dommermangel og jeg måtte steppe inn som dommer. Hans-Jørgen Johansen var imidlertid grei og stilte Pippa på søndag og da sikret hun seg sin første premie – en flott 2.UK.
Helgen etter fikk jeg stilt henne en dag på Orkla JFF`s sin Våvatn-prøve og da imponerte Pippa med glimrende søk og tre fuglearbeider. To med reis og en flott 1.UK 🙂
Søndagen etter sto vi opp grytidlig og dro til Storlidalen. Var litt betenkt ettersom jeg ikke hadde hatt tid til annet enn å ta Pippa ut og inn av hundegården den siste uken…Men bare minuttet etter slipp – i dagens første slipp fester hun stand. Det var skikkelig skareføre og rypa lettet da jeg og dommeren kom på skuddhold. Pippa var helt rolig. Utover dagen ble det en del sjanser og vi ble avsluttet med en flott 2.UK 🙂

På høsten har vi til nå hatt to starter på Snåsa. På fredagen der bars det rett i fugl og sammen med makker ble det vel hett på noen støkker. Senere tar Pippa stand, rype letter akkurat i det jeg sier ja og Pippa forfølger for langt i oppflukt og skudd. På søndagen var vi litt uheldig i ett slipp der makker støkker rype mange ganger på en side, mens vi er på en litt annen kant og da ble det ikke flere sjanser den dagen.
På Kongsvold på NESK-prøven dømte jeg de to første dagene og stilte Pippa på søndag. Hun kunne nok ha gått noe større, men hun finner fugl tre ganger i andre slipp. Først en stand der rypa letter presist foran nesen på Pippa. Da roer jeg henne akkurat innen hold i oppflukt og skudd. Senere tar hun stand på en gjenligger og reiser denne djervt og presis og er da nesten komplett i ro. Litt senere ny stand – djerv avanse fram til ny stand og deretter en meget djerv reis på stort kull. Reisen fortsatte imidlertid veldig langt i oppflukt og skudd. Men flotte innganger og fuglearbeider. Men på grunn av litt minus på søket fikk hun en sterk 2.UK 🙂
Hadde med meg Pippa ned til lavlandsprøve på Hamar på senhøsten. Det ble to starter der med andre førere, da jeg dømte selv. Ina Bjerkestrand førte en dag og Eli Anette Aateigen den andre dagen. Første dag var det nesten helt fugletomt, mens det var til tider veldig moro å herje med lavlandsfuglene på dag to. Rolig var hun imidlertid ikke i den standen hun hadde, men litt læring ble det.
Vinteren 2017 ble Pippa først klubbmester i UK i Kristiansund og Nordmøre JFF på Smøla. Best «uten ball» da ingen hadde fuglearbeid i UK. Senere ble det en start på Smølaprøven og der ble det en 2.UK etter en noe heit dag, med to stander. Og så ble det en flott 1.UK på Våvatnet etter en dag med glimrende søk og tre stander. Et fuglearbeid med reis og to stander der fjellrypene lettet presist foran Pippa før jeg var helt på skuddhold. Neste nå blir kanskje en start i AK i Storlidalen i slutten av april – men da må det trenes en del og flaksen må være med oss om vi skal lykkes 🙂 Det ble en kort debut i AK, Pippa løp over en kant og rett i stand i nedoverbakke. Jeg så ryper på bakken foran henne på tur ned i standen. En lettet og Pippa ble med noen få meter, deretter lettet en til og da sprakk hun totalt…. Så vi får komme sterkere tilbake til høsten.
På første stgart på høsten gikk alt i boks. Vi startet på skogsfuglprøve på Namdalseid. I området ved Jektheia hadde Pippa ikke mindre enn fire fuglearbeid. To på orrfugl og to på ryper nede i skogen. Da hun tok en orrfugl i arbeid nummer to var hun heltent og vel så det, men det gikk heldigvis bra.
Dagen etter ble det en 2.AK på «kjente» områder i Bangdalen. Der var vi nok litt heldig da hverken jeg eller dommeren så henne i tett område der orrfugl letter, men det hadde deltakerne bak sett. Men det ble et arbeid uten reis på orrfugl litt senere og vi var fornøyd med det. Senere har det blitt to starter i AK og en i VK utover høsten. Det har endt med at Pippa har funnet fugl, men dessverre blitt for urolig etter reis og oppflukt 🙂 Vi får prøve å få jaktet litt mer utover høsten for å få siste delen på plass …..
Jakta ble ikke som forventet, med bag-limit på en i Finnmark så ble den turen kansellert. Vi dro istedet på skogsfugljakt i Sverige. Fine terreng og brukbart med fugl, men løvfallet hadde startet allerede 10.september. Dette førte til at vi ikke fikk så mange fine situasjoner. Hundene tok stand, men fuglene lettet når vi nærmet oss.
Pippa ble kåret til årets jakthoinn i Kristiansund og Nordmøre JFF i 2017.
12.mars 2018 kom Pippas første kull. Ti valper ble født etter paringen mellom Royaluras O-Pippa og Rotåa`s Topper – seks tisper og fire hanner 🙂

Kritikker:
Storlidalen 3/4-2016:
På lett føre starter Pippa opp i stor fart, flott stil og aksjon. God kontakt med fører. Får med seg mye terreng. God bredde og fremdrift i søksopplegget sitt. Stand. Når fører kommer til letter rype presist foran Pippa som roes greit i oppflukt og skudd. Har senere to ganger stand som holdes lenge. Går villig på på ordre uten resultat. Har i dag tatt godt vare på sin sjanse og tildeles en velfortjent 2.premie UK. Slipptid 50 min. 4-5-6-4-4-4. Dommer: Stig-Håvard Skain Hansen.

Våvatnet 10/4-2016:
O-Pippa starter friskt i meget god fart og dekker terrenget meget bra i god kontakt med fører.I Senere slipp fortsetter Pippa sitt gode jaktsøk og fester stand langt ute. Fører kommer til for reisningsordre. Pippa reiser djervt og presist ryper og er rolig i oppflukt og skudd. Senere fester Pippa stand på ny. To situasjoner helt perfekt og hun får i dag sin velfortjente 1.premie UK. Slipptid 60 min. 5-5-6-4-4-4. Dommer: Bjarne Hasselvold.

Storlidalen 17/4-2016:
I tett biotop og litt uoversiktlig terreng jakter Pippa glimrende. Revierer flott i dybde og bredde. Bruker varierende vind flott. Stand, rype letter presist foran Pippa. Rolig i oppflukt og skudd. Fortsetter glimrende. Flere muligheter på fugl. En meget tiltalende hund som i dag tildeles 2.pr.UK. Slipptid 50 min. 6-5-6-4-4-4. Dommer: Skjalg Pedersen, dommerelv Bernt Martin Sandsør.

Hjerkinn 28/8-2016:
Pippa starter ut i stor fart, flott stil og aksjon. I svak vekslende vind dekker Pippa terrenget i meget gode slag i god kontakt med fører. Senere jakter Pippa med stor intensitet, dog er det ønskelig med et noe større format. Fester en stram stilfull stand. Fører kommer til, rype letter presist foran Pippa som roes på kommando i oppflukt og skudd. Under utredning, ny stand. På ordre reiser Pippa djervt og presist rype. Roes greit i oppflukt og skudd. Det slippes på og Pippa trekker an og fester ny flott stand. Når fører kommer til går Pippa villig fram til ny stand og reiser da djervt og presist rypekull på ordre. Disse forfølges for langt. Tildeles 2.pr UK.
Slipptid 40 min. 5-4-6-3-3-3. Dommer: Øyvind Holm.

Smøla 13/3-2017:
Pippa går et meget godt søk i høy fart, fin stil og effektiv aksjon. Får med seg det anviste terreng på en utmerket måte. Meget bra dybde i medvindsslagene. Stand langt ute, Rype letter presist foran Pippa, som dessverre forfølger for langt. Senere støkker Pippa og forfølger. Stand, går villig på uten resultat. Senere ny stand, går på og reiser rype presist og er rolig i oppflukt og skudd. Tildeles i dag en 2.pr UK.
Slipptid 80 min. 5-5-6-4-4-4. Dommer: Leif-Jan Sørli.

Våvatnet 2/4-2017:
Pippa starter i høy fart, flott stil og lett livlig aksjon i god kontakt med fører. Pippa jakter til tider glimrende. Fester stand i lavt bjørkekratt. Reiser villig og presist ryper og er akseptabelt rolig i oppflukt og skudd. Senere har Pippa to nye stander hvor ryper letter før fører kommer til. Hun har også en sjanse hvor hun «mosjonerer» ryper.
En herlig hund som i dag får sin velfortjente 1.pr. UK.
Slipptid 60 min: 6-6-6-4-4-4. Dommer: Svein Sellie.

Namdalseid 22/8-2017:
I skog, i motvind og til tider vindstille, starter Pippa opp i meget stor fart, fin stil og lett aksjon. Revierer meget godt i meget god kontakt. Stand, reiser villig og presist orrfugl. Rolig i oppflukt og skudd. Ny stand under utredning. Reiser djervt og presist orrfugl, Fugl taes i lufta og avleveres fører. Rolig i oppflukt og skudd. Senere jakter Pippa glimrende. Stand, reiser villig og presist rype og er rolig i oppflukt og skudd. Under utredning, kort stand, reiser villig og presist rype og er igjen rolig i oppflukt og skudd. Tildeles med glede 1.pr AK.
Slipptid 60 minutter – 4 ganger stand med villig reis. 5-5-IB-4-3-4. Dommer: Mona Aakervik.

Namdalseid 23/8-2017:
I svak- og varierende vindretning med noe kuppert terreng starter Pippa i høy fart, fin stil og aksjon. Revierer stillferdig – til tider meget godt – med fint samarbeid med fører. Større bredde er ønskelig i enkelte slag, dette bedres utover dagen. Orrfugler letter i området Pippa befinner seg. Senere finnes Pippa i stand. Reiser villig og presist orrfugl. Rolig i oppflukt og skudd. Utreder erfarent. Har mot slutten en stand mot elvekant. Går villig på uten resultat. En samarbeidsvillig jeger som med små minus tildeles 2.pr AK.
Slipptid 70 min: 5-4-IB-3-4-4. Dommer Arild Dahl.