Hundene

/Hundene
Hundene2018-10-19T16:41:16+00:00

For tiden har vi tre hunder – Royaluras O-Pippa og datteren Royaluras P-Tonic Island, samt gordonsetteren Svartkulpens Kera, en hund på snart åtte år som vi har tatt over.

Vi er Roy Allan Skaret og Anne Backer. Vi har to voksne barn hver; Jeg har Ida Renate (født 1988) og Mats Allan (født 1990), Anne har Marius (født 1981) og Julie (født 1989)

Jeg startet med fuglehunder for mange år siden. De første hundene var to irsksettere. Den første ble ihjelkjørt og den andre fikk epilepsi og ble senere preget av det i lynnet og derfor avlivet. Jeg tok da over en voksen engelsksetter og har vel egentlig holdt meg til engelsksettere siden det. Selv om jeg har hatt både en gordonsetter og en breton også en liten periode. De hadde dessverre HD og ble derfor solgt, og gitt bort.
Selv om jeg stilte noen ganger på prøve med den andre irsksetteren jeg hadde så ble vel engelsksetteren Lissi den første egne «prøvehunden» jeg hadde. Lissi var en knakende skarp viltfinner og djerv fuglebehandler. Med henne hadde vi vårt første kull i mai i 1998. Da kjørte vi en linjeavl som dessverre ga HD og derfor startet vi senere helt på nytt med en helt ny blodslinje. Har stort sett hatt en type hunder og de kjennetegnes best som hunder med enorm jaktlyst, meget gode viltfinnerevner og djerve fuglebehandlere. Jeg liker friske unghunder og er kanskje litt for slapp med å stramme inn den komplette sitt`n når de går over i AK.

Vi jakter mye og som jaktprøvedommer og ivrig jaktprøvedeltaker blir det mange dager ute i fjell og skog i løpet av året. Dømmingen går selvsagt litt ut over egne hunder, men det er da moro å få treffe andre hundemennesker og å få se mange andre gode hunder i aksjon også. Jeg har deltatt mye på prøver og totalt har jeg vel godt over tre hundre starter på prøver med mine egne og andres hunder. Jeg var første gang på prøver på 80-tallet, men har vært meget aktiv siden 1994. Jaktprøvedommer ble jeg i 2001 og jeg har siden da dømt 333 prøvedager.(pr 19/10-2018).

  • Vår målsetting med å drive avl er selvsagt å skape enda bedre fuglehunder. Men vi skal leve med hundene resten av året også. Derfor synes vi det er viktig å få til hunder som er rolige i hus, bil og hundegård, men som kan slå PÅ bryteren og jakte for fullt når man kommer ut. Derfor er vi meget bevisst på å avle på nervesterke hunder som er lett dresserbare. Disse hundene skal selvsagt også ha stor jaktlyst og gode viltfinnerevner og et fint eksteriør. Men selv om vi fremelsker stor jaktlyst så vil vi også ha hunder som holder god kontakt. De fire siste engelsksettertispene vi har hatt beviser dette med å ha 1.AK skog i tillegg til å ha 1.premier på høyfjellet.
  • Vi er totalt motstander av strømdressur. Vi satser i stedet på skikkelig preging av hundene. Den pregingen starter vi allerede i valpekassen og valpene som leveres herifra er godt vant med å bli håndtert av mennesker. De er også meget godt vant til lyder og larm rundt valpekassen. Ronja (død høsten 2011), Riise (død høsten 2012) og Racing er ekstremt rolig og avslappet i hus og dette utnyttes til å lære valpene til at det ikke er farlig om f.eks støvsuger og vaskemaskin bråker like ved valpekassen.
  • Våre avlstisper er testet og funnet fri for CL-genet (Hjernesvinn). NESK har nå bestemt at alle hunder som skal benyttes i avl må CL-testes. Valper som kommer fra foreldre som begge er fri blir automatisk registrert som fri. Slik valpene fra blant annet kullet mellom Ronja og Pascal da ble. Racing er også PRA-testet og fri for det.
Riise og Racing 2010

Riise og Racing 2010